Výrobci inovativních digitálních rádií Telestar ke konci letošního roku hrozí přerušení činnost

22. duben 2024

Pokud nenajde společnost Telestar strategického partnera, ukončí k 31. prosinci 2024 svou obchodní činnost. Rozhodl tak koncern Techniropa, který přistoupí k restrukturalizaci své produkce. Pod koncern Techniropa patří kromě Telestaru i firmy Technisat, Technibike, Techniform a další. 

Čtěte také

Telestar vyrábí digitální rádia, přijímače pro příjem pozemního, satelitního, kabelového i IP-TV vysílání, včetně příslušenství. Plánoval i výrobu koloběžek. Pod Telestar patří kromě samotné značky Telestar např. i značky Imperial, či Rewo. Vloni oslavil 30. výročí od svého vzniku v roce 1993.

Původně měl Telestar ve svém portfoliu digitálních rozhlasových přijímačů pouze základní rádia s čipy od Frontieru, v roce 2020 přibyla vlastní prémiová řada s označením Telestar Dira a vlastními čipy. Od roku 2022 jsou v nabídce Telestaru i outdoorová rádia. Tato řada má označení OR. Od roku 2022 jsou vybrané přijímače vybaveny varovným systémem EWF a možností zobrazení journaline (obdoba teletextu). Telestar se podílí i na projektu ART, který umožňuje personifikované rádio v DAB.

Čtěte také

Většina aktuálně nabízených přijímačů střední a vyšší třídy nabízí nadstandardní počet pozic pro uložení oblíbených stanic. U DAB+ a VKV je možno uložit do předvoleb 100 stanic, u internetových rádií dokonce 500! Výjimečnou funkcí je podpora klasického nahrávání na USB, tak nahrávání i díky pomocí časovače, kde lze zvolit v jakých časech proběhne budoucí nahrávání z VKV, DAB nebo internetového rádia. Funkce Bluetooth je na rozdíl od většiny ostatních výrobců obousměrná (tzn. lze streamovat obsah z jiného zařízení jak do rádií od Telestaru, tak i opačně, např. z rádií do sluchátek).

Posledními top novinkami byla věž Imperial Dabman i310 CD a adaptér Imperial Dabman i410 BT. V červnu mělo přijít na trh kapesní rádio Imperial Dabman 17 s velmi dlouhou výdrží akumulátoru a dobrou citlivostí. Atraktivní novinkou mohla být i ergometrická sluchátka Imperial blueTC active s úložným prostorem 32 GB a výdrží 11 hodin (jenž byly prezentovány v rámci veletrhu IFA 2023). Profesionálům Telestar nabídl v uplynulém roce měřící přístroj Satplus 4. Dále plánoval verzi Satplus light.

Jako první upozornil na tuto skutečnost minulý týden portál Digitalfernsehen.

autor: Pavel Treml
Spustit audio

Související